Na okna in balkone postavite medovite rastline

Mestna občina Ljubljana (MOL) in družba BTC prebivalce mesta pozivajo, naj na svoje zunanje okenske police postavijo korita z medovitimi avtohtonimi rastlinami in tako pomagajo čebelam v mestu. »Ta projekt, ki ga izvajamo skupaj z družbo BTC, dokazuje, da mesto živi z naravo in da lahko prav vsak posameznik z navidezno majhnimi koraki pomembno prispeva k večji kakovosti življenja v mestu,« je ob predstavitvi projekta poudarila podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko. Projektu so se pridružila tudi druga podjetja.
čebelaV okviru trajnostne vizije družbe BTC Misija: Zeleno in kot del ciljev Ljubljane, letošnje Zelene prestolnice Evrope, se bo ta mesec začela akcija »Pomagajmo čebelici v mestu - Ocvetličimo okna in balkone«, v kateri bodo lahko prebivalci Ljubljane tudi sami pripomogli k ohranjanju avtohtone medonosne čebele in njene kompleksne ter zelo pomembne vloge v naravi. Tako MOL kot BTC bosta še posebej spodbujala ljudi, naj poskrbijo, da imajo čebele tudi v mestu dovolj paše in svoje okenske police in balkone okrasijo z medovitimi rastlinami, torej tistimi, ki v času cvetenja izločajo veliko nektarja ali pa proizvajajo dovolj cvetnega prahu, da ga čebele lahko nabirajo.

Slovenija je edina evropska država, kjer je avtohtona čebela zaščitena, zaradi njene ogroženosti pa je skrb za njeno ohranitev še toliko pomembnejša, opozarjajo v MOL. Čebele namreč izginjajo zaradi številnih razlogov – od podnebnih sprememb do onesnaženosti okolja in uporabe pesticidov. »Prav ti so najbolj nevarni, saj kljub temu, da so koncentracije posameznih pesticidov minimalne, dolgoročno kombiniranje za čebelje družine (posredno pa tudi za druge živalske in rastlinske vrste) pomeni propad,« pravijo v MOL in dodajajo, da je selitev čebel v mesta smiselna, saj je več pesticidov na kmetijskih površinah in v ruralnih okoljih. »V mestih pesticidov skorajda ni, pa tudi kemijske analize medu, ki ga pridelajo urbane čebele, dokazujejo čistost in njegovo visoko kakovost,« so še dodali.

Letošnja akcija je nadaljevanje in nadgradnja projekta »Pomagajmo čebelici v mestu« iz leta 2014, ki je prvič organizirano predstavil idejo selitve čebele v mesto. V Ljubljani je v zadnjih letih zraslo kar nekaj urbanih čebelnjakov, tako zasebnih kot tistih, ki so jih postavila posamezna podjetja ter predvsem vrtci in šole. »A da bi čebele imele dovolj paše in da bi lahko pridelale več medu, jim moramo pomagati še naprej in še bolj. Z zasaditvijo medovitih rastlin, ki so povrhu tudi avtohtone sorte, lahko čebelam in okolju na preprost in lep način pomagamo vsi, ne le navdušeni čebelarji,« opozarjajo na MOL.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC, verjame, da bo letošnja akcija pritegnila veliko ljudi. Kot je poudaril, so v okviru akcije leta 2014 v BTC postavili čebelnjak, v letu 2015 pripravili natečaj »Čebelam prijazna šola« in zmagovalni OŠ Medvode podarili učni čebelnjak, letos pa za pomoč urbanim čebelam prosijo vse ljubitelje narave, čebel in njihovega pridelka. Seveda bodo tudi sami poskrbeli za cvetočo podobo doma in prestolnice.

9. aprila bodo lahko Ljubljančanke in Ljubljančani spoznavali cilje Zelene prestolnice in ljubljansko Čebeljo pot, ki je zaživela lansko leto in ki naj bi v glavno mesto pripeljala čim več čebel, zato bodo lahko obiskovalci dobili tudi nasvete za gojenje ter sadike in semena medovitih balkonskih rastlin, ki jih bodo lahko zasadili in z njimi okrasili svoja okna in balkone.

Sodelujejo tudi šole in vrtci Tocenje medu električna energija


Eden od partnerjev projekta je tudi Merkur, ki bo v sklopu akcije Ocvetličimo okna in balkone med 11. in 24. aprilom 2016 vsa zelišča in začimbnice ponujal po posebej ugodnih cenah.

V projekt ohranjanja kranjske čebele se vključujejo tudi vrtci in šole, in sicer v sodelovanju z MiniCityjem, kjer bodo med trajanjem akcije »Pomagajmo čebelici v mestu - Ocvetličimo okna in balkone« v popoldanskem času potekale številne delavnice. Vrtci in šole bodo ves teden izvajali tematske delavnice o čebelah, pridelavi medu in medovitih rastlinah, lahko si bodo ogledali čebelnjak v BTC Cityju, pa tudi sami skušali svoje ustanove ozaljšati z medovitimi cvetlicami. »Med 11. in 16. aprilom bodo naše okoljevarstvene aktivnosti usmerjene na delavnice, prek katerih bodo otroci in starši spoznavali pomen čebel za naše življenje ter se naučili, kako lahko sami pomagajo pri zaščiti čebel,« je dejal direktor Minicity Ljubljana Miha Culiberg.

Na Tržnici BTC City bodo 16. aprila pripravili prodajno-izobraževalni dogodek, kjer bodo obiskovalcem podrobneje predstavili tako Čebeljo pot in druge s tem povezane načrte Turizma Ljubljana, kot tudi usmeritev Zelene prestolnice in partnerje projekta, kot so Merkur, Semenarna/Kalia, Hofer, MiniCity, CiTi Teater in drugi, ki bodo prodajali sadike in semena medovitih balkonskih rastlin ter nudili nasvete za gojenje. Razpisani bodo tudi termini za voden ogled BTC City čebelnjaka.

V Hoferju so se že pred več kot dvema letoma odločili, da bodo na pomen čebel opozarjali aktivno, in sicer s projektom Skrbimo za medeno prihodnost, v okviru katerega je zaživel tudi raziskovalni čebelnjak. Postavili so ga v upravno-logističnem centru podjetja, v njem pa z enaindvajsetimi čebeljimi družinami v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije raziskujejo cvetni prah in druge uporabne rešitve v čebelarstvu. »Izsledki večletnih raziskav so uporabni za slovenski in širši prostor ter relevantni za celotno čebelarsko stroko,« je dejala Lejla Helbl, vodja komunikacij in odgovornega vodenja podjetja pri Hoferju. Da bi še povečali svoj doseg, so se povezali z več partnerji in se pridružili akcijo Ocvetličimo okna in balkone. V okviru te akcije bodo z razdeljevanjem semen medovitih poletnih cvetlic in začimbnic poskrbeli, da bodo okna in balkoni kupcev medeni.

EKO ljudje   biomasaAkciji se je pridružil tudi Medex, ki opozarja, da je od čebel odvisna kar tretjina pridelave hrane v svetu, čebela pa je tudi zelo natančen indikator razmer v okolju.

Izbrali bodo najlepše ocvetličena okna in balkone


Ob svetovnem dnevu čebel – 20. maja – bo na ljubljanskem Gradu slavnostna otvoritev razstave in hkrati uraden začetek natečaja za najlepše ocvetličena okna in balkone v Ljubljani. Natečaj bo potekal do julija, ko bo znanih 10 finalistov, nato pa bo komisija, v kateri bodo krajinski arhitekt, predstavnik MOL in predstavnik družbe BTC, razglasila zmagovalca v okviru dogodka Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016.


Posreduj: